· hallbarhet · 2 min read

Byt skog mot ettor och nollor - QR-koder och hållbarhet

Visste du att 10000 A4-sidor motsvarar ett träd? För varje sida som man inte behöver skriva ut sparas resurser som vår planet behöver mer än vi.

Visste du att 10000 A4-sidor motsvarar ett träd? För varje sida som man inte behöver skriva ut sparas resurser som vår planet behöver mer än vi.

Jag har ett viktigt meddelande!

Information som finns på internet behöver inte distribueras på fler sätt än så.

Där. Så är det. Det är inte svårare än så.

Den display som sitter utanför mötesrummet på ditt kontor och visar information från Outlook om rummets tillgänglighet - den behövs inte egentligen. Inte den på rummet bredvid heller.

Mäklarprospektet du fick när du tittade på nytt hus i Lördags - det behövs inte heller. Ingen av dom 27 sidorna med husbilder och spännande tomtinformation behövs.

Den där pärmen som ligger på hotellrummet där man kan se om receptionen är öppen, och kanske ibland hitta sitt wifi lösenord - gissa vad - den behövs inte.

Och så vidare, jag tror alla är med.

Igen - om något redan finns på internet då behövs det inte i andra former egentligen. Om vi ska vara så.

Vad har det här med QR-koder att göra?

QR-koder är ett sätt att hitta saker på internet. Som en länk, fast ändå inte, och QR-koder har en fysisk plats då. Tryckta eller målade på något tex.

Så om du har något som finns både på internet, och som du också trycker på papper, eller ännu värre har dyra skärmar för att visa upp en kopia av, då kan du använda en qr-kod istället, och be dina användare att använda sin mobiltelefon istället för att få papper eller titta på din skärm.

Lite mer om träd

Träd är viktiga. 10000 A4 sidor motsvarar ett träd. Hur mycket träd som en monitor vid ett mötesrum kostar är oklart.

I Sverige har vi ungefär 87 miljoner träd.

Vi räknar lite på det. Mäklaren i Lördags har låt oss säga 10 visningar i veckan, och varje visning har 20 prospekt redo för köpare. Varje prospekt är 30 sidor i snitt. Så 302010*52 på ett år (mäklare jobbar alltid har jag hört). Per mäklare 312000 sidor, dvs 32 träd.

Det finns ungefär 8000 mäklare i Sverige, så 248000 träd per år då ungefär. Tänk om en QR-kod som leder till ett digital prospekt istället hade kunnat ersätta pappersprospekten?

Ber om ursäkt till alla mäklare där ute, vi menar inte att just ni är mijöbovar, utan det är bara ett exempel på hur man kan tänka kring den här typen av frågor.

Och om man tänker lite till på det så finns det väldigt många situationer där man skulle kunna tänka sig att en QR-kod kan spara ett träd eller mer?

Tillbaka till Bloggen