· digitalisering · 3 min read

Till alla som gillar bröd - varsågod från dinqr!

När jag var 20 körde jag lastbil varje helg. Mitt jobb var att flytta nybakat bröd från ett bageri ut till olika butiker runtom i Skåne.

När jag var 20 körde jag lastbil varje helg. Mitt jobb var att flytta nybakat bröd från ett bageri ut till olika butiker runtom i Skåne.

Att förse alla med nybakat bröd på helgerna var ett ädelt uppdrag tyckte jag, och det var viktigt att se till att man hade allting på plats innan dom första morgonkunderna började ramla in, och en förutsättning för det är ju såklart att bilen som levererar kommer i tid.

För att detta skulle vara möjligt så började man tidigt. Inte så tidigt som dom riktiga hjältarna (bagare, respect!), men fortfarande tidigt för alla andra.

Man hade ofta bråttom på väg ut med brödet. Lastbilar får inte köra mer än 80 eller ibland 90, och är oftast också “pluggade” så det inte går att köra fortare än om man skulle vilja. Så körtiden är vad den är. Sen finns det köer och trafikhändelser såklart, men när man kör omkring innan butiker har öppnat på helgerna, och dessutom rör sig på Skånska landsbygden till största delen, så är det sällan ett problem.

Det som däremot ofta är ett problem är när man kommer till butiken och ska lasta av.

Butiker har en lastbrygga på baksidan, och det är där man kommer med sin brödbil på morgonen. Dom få som jobbar i butiken på morgonkvisten är någonstans där inne, troligtvis då ute i butiken. Lastbilschaufförens dilemma varje morgon är då att man inte kan lämna godset ute på bryggan (obevakat bröd på en lastbrygga i Skåne blir en måsfest, alt insektsfest, på minuter), utan man måste få kontakt med någon som kommer och öppnar.

På lastbryggan sitter det oftast en port-telefon eller en ringklocka av något slag. Ringer man på denna så låter någon form av signal inne på lagret, och kanske om man har tur också i fikarummet. Den låter inte ut i butiken. En exempel dinqr kod som leder till husqvarna

En exempel dinqr kod som leder till husqvarna Foto: typisk lastbrygga i Malmö, med typisk ringklocka, och typisk praktisk lösning (lämna dörren öppen) för att hantera att signalsystemet inte fungerar så bra

Det här signalsystemet funkar, men inte mer än så, och när man har bråttom att få ut allas bröd innan alla öppnar kan det vara en frustrerande upplevelse. Man kan ha gjort 15 fantastiska snabba stopp på sin runda, kört mjukt och fint utan problem, men ändå bli sen för att man fastnade på lastbryggan av alla ställen på sista stoppet.

Men nu är det ett löst problem. Äntligen. Från och med idag kan alla butiker skapa en QR-kod hos dinqr där man använder sig av dinqr Smart-Pling, och ta bort ringklockan helt (sparar batterier och annat skräp också, så bara bra).

Bra för alla som kör lastbil och vill leverera i tid, bra för butiker som slipper hantera ringklockor och ljudsignaler, och bäst för alla er som uppskattar när brödet finns i butiken när ni kommer in hungriga på lördag morgon.

Du som läser det här och jobbar i valfri typ av butik - gör alla chaufförer och kunder en tjänst och lägg 2 minuter på det här.

Checklista följer;

  1. Skapa ett dinqr konto, och gå in och skapa en qr kod. Tar 25 sekunder.
  2. Slå på Smart-Pling, och lägg in email till dom som jobbar i butiken på morgonen. Tar 25 sekunder till.
  3. Skriv ut QR koden (på papper om du vill klistra, på etikett/klistermärke om du föredrar det). Tar 20 sekunder * med medelsnabb printer.
  4. Testa att scanna. Du och alla andra inlagda får ett mail vid scan.
  5. Sätt upp QR-koden vid lastbryggan med en not om att man ska scanna när man kommer.
  6. Släng den gamla ringklockan, tänk på att återvinna batterierna separat.
Tillbaka till Bloggen